Torrentit, P2P (peer-to-peer) ja tiedostonjako tarkoittavat kaikki käytännössä samaa asiaa: sisällön hankkimista BitTorrent-protokollan kautta. Ja jos haluaa hankkia sisältöä turvallisesti, on VPN-palvelun käyttö oikeastaan välttämätöntä.

BitTorrent on erittäin tehokas keino ladata tiedostoja. Se ei vaadi keskitettyjä palvelimia, mikä tekee siitä erityisen suositun tekijänoikeusrikkomuksista huolestuneiden lataajien joukossa. Tekijänoikeuksien omistajat sen sijaan ovat erittäin närkästyneitä BitTorrentin suhteen.

Kuten yllä mainitut termit (P2P ja tiedostojen jakaminen) kertovatkin, torrentin lataaminen tarkoittaa samalla sen jakamista muille sen lataajille.

Tässä toiminnossa on yksi huono puoli: kaikki lataajat voivat nähdä toisten lataajien IP-osoitteet.
Ei olekaan mikään yllätys, että tekijänoikeuksien omistajat seuraavat säännöllisesti omistamansa sisällön kulkemista Torrent-verkossa. Näin he voivat saalistaa lataajien IP-osoitteita. VPN kuitenkin suojaa tämän kaltaiselta saalistamiselta, jos palveluntarjoajasi sallii P2P-latauksen. Kaikki palveluntarjoajat eivät nimittäin niin tee.

Suositeltu VPN torrent-tiedostojen lataamiseen

Markkinoiden paras VPN kaikille käyttäjille
NordVPN tarjoaa nopeimmat latausnopeudet, todella vahvan salauksen ja erinomaisen yksityisyydensuojan.
Vpnyhteys.fi suosittelee
Erinomainen

ExpressVPN

Ei ole epäilystäkään, etteikö ExpressVPN olisi selvästi paras VPN-palvelu tiedostojen lataajille. Sen kotipaikka on Brittiläisillä Neitsytsaarilla, mikä poistaa sen ylläpitämien yhteyslokien tuoman riskin. ExpressVPN on palveluna muutenkin erinomainen, ja varsinkin 24/7 asiakaspalvelu erottuu markkinoilla edukseen. Lisää plussaa tulee 30 päivän rahat takaisin -takuusta.

ExpressVPN:llä on tehokkaat ja helppokäyttöiset sovellukset Windowsille, OSX:lle, iOS:lle ja Androidille. Se ylläpitää myös ”stealth”-servereitä Hong Kongissa, joiden avulla käyttäjät voivat välttää urkintaa kaikkialla tehokkaasti.

Lisäominaisuudet: “Stealth”-serverit Hong Kongissa ja ilmainen SmartDNS.

Siirry ExpressVPN-palveluun tästä!

Lue koko arvostelu

30 päivän rahat takaisin -takuu


Huomioitavaa Torrenttien lataamisesta VPN:än kanssa

VPN luo salatun yhteyden tietokoneen ja palveluntarjoajan ylläpitämän VPN-palvelimen kanssa. Tämä palvelin toimii siis proxyna eli välityspalvelimena internetin ja käyttäjän välillä.

Avainasioita ovat:

  • Internet-palveluntarjoajasi (ISP, Internet Service Provider) ei voi nähdä käyttäjän verkkoliikennettä, sillä kaikki VPN-palvelimen ja käyttäjän tietokoneen välillä kulkeva liikenne on salattua. Niinpä ISP ei voi havaita torrenttien lataamista.
  • Kaikki urkkimista yrittävät, kuten tekijänoikeuksien omistajat, näkevät vain VPN-serverin IP-osoitteen, eivät käyttäjän IP-osoitetta. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että käyttäjien sijasta tekijänoikeuksien omistajat hiillostavat VPN-palveluntarjoajia.
  • Yhdistämällä sellaisissa maissa sijaitseviin palvelimiin, joissa verkkosivuja ei tarkkailla tekijänoikeustarkoituksissa, voi käyttäjä päästä käsiksi normaalisti blokattuihin torrent-sivuihin.

Hyvän VPN-palvelun valitseminen Torrent-lataamiseen

Teknologian kannalta mikä tahansa palveluntarjoaja voisi tarjota hyvää suojaa tekijänoikeuksien omistajilta. Tätä monet palveluntarjoajat eivät kuitenkaan tee.

Syitä voi olla kaksi. Palveluntarjoajan moraali on ensimmäinen. Toinen, yleisempi syy on palveluntarjoajan kotipaikka ja sen laki, joka voi olla liian ankara tekijänoikeuksia rikkoville. Samasta syystä monet palveluntarjoajat sallivat lataamisen joillakin servereillä, mutta eivät kaikilla.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on se, ettei ilmaisia VPN-palveluja lataamistarkoitukseen käytännössä ole olemassa. Olisi aivan liian sotkuista taistella tekijänoikeuksia omistajia vastaan, jos asiakkaat eivät edes maksa palvelusta.

Maksulliset palvelut ovat kuitenkin pääasiassa erittäin luotettavia vaihtoehtoja P2P-lataajille. Palveluntarjoajan maine on myös usein kiinni siinä, pystyykö se toteuttamaan lupauksensa sallitusta torrenttien latauksesta.

Kannattaa siis aina tarkastaa ensin, salliiko palveluntarjoaja P2P-lataamisen. Jos näin ei ole, voi palveluntarjoaja luovuttaa asiakkaansa tietoja ISP:lle, joka voi sittemmin lähetellä ikäviä kirjeitä asiakkaalle. Palveluntarjoaja voi myös mahdollisesti luovuttaa tietoja suoraan tekijänoikeuksien omistajien lakimiehille.

Torrent-lataamisen vaarat ja ongelmat

Jotkut maat, kuten Iso-Britannia ja Intia ovat koventamassa tekijänoikeusrikkomuksista seuraavia rangaistuksia. Suurimmassa osassa maista piratismi on kuitenkin enemmänkin siviilioikeudellinen, kuin rikosoikeudellinen asia. Vaikka piratismia harrastava ei joutuisikaan vankilaan, ei hän välttämättä pääse pälkähästä rangaistuksetta.

Yleisin rangaistus on ISP:n lähettämät varoitukset. Jos varoitukset jättää huomiotta, voi ISP keskeyttää tai lopettaa täysin käyttäjän palvelun. Tekijänoikeuksien omistajat voivat myös teoriassa haastaa lataajia henkilövahingoista oikeuteen, mikä voi johtaa tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin.

Todellisuudessa tuomioita annetaan todella harvoin. Tästä syystä tekijänoikeuksien omistajat värväävät “tekijänoikeustrolleja” rahastaakseen piratismia harrastavia. Rahastus tapahtuu ”spekulatiivisella laskutuksella”, mikä tarkoittaa uhkaamista oikeustoimilla, ellei lataaja maksa tiettyä rahasummaa.

Spekulatiivisen laskutuksen tilanteessa kannattaa konsultoida esimerkiksi Britannian hallituksen virallista opasta verkosta. Tiedot liittyvät pääosin Isoon-Britanniaan, mutta ne ovat käyttökelpoisia myös Suomessa.

Näitäkään ongelmia ei kuitenkaan tarvitse kohdata, jos lataamisessa käyttää VPN-yhteyttä.

Kuinka tarkistaa VPN:än luotettavuus lataamisessa

Oman IP-osoitteen näkyminen VPN-palvelua käytettäessä on helppo tarkastaa. Kun olet yhdistänyt VPN:ään, vieraile IPLeak.com-sivulla. Jos sivulla ei näy oikeaa IP-osoitettasi tai internet-palveluntarjoajasi IP-osoitetta, olet turvassa.

Muuta ei varsinaisesti tarvitse tehdä. Toisaalta, jos käyttäjä on vainoharhainen yksityisyydestään, voi hän testata myös käyttämänsä BitTorrent-version luotettavuuden.

Tämä tapahtuu selaamalla IPLeak.com-sivulla alas kohtaan “Torrent Address detection” ja liittämällä magneettilinkin omaan torrent-ohjelmaan.

Tällöin IPLeak laittaa liikkeelle uniikin testausta varten luodun torrent-tiedoston ja seuraa kaikkien sitä jakavien IP-osoitteita. Muutaman minuutin päästä tulokset näkyvät sivulla.

Kaikki on hyvin, kunhan käyttäjän oma tai käyttäjän ISP:n IP-osoite ei näy tuloksissa.

Lataamisessa kannattaa aina käyttää kill switchiä. Muuten mahdolliset VPN-yhteyden katkokset voivat paljastaa lataajan IP-osoitteen koko maailmalle. Riski on suurin silloin, jos latauksen jättää yksinään taustalle tuntien ajaksi.

Portin edelleenlähetys

Jotkut P2P-latauksen sallivat VPN:ät tukevat myös portin edelleenlähetystä (port forwarding). Ominaisuus on, ainakin teoriassa, kätevä tiedostojen jakajille, sillä sen avulla voi ohittaa mm. NAT-palomuureihin liittyvät ongelmat. Useimmat VPN-palveluntarjoajat käyttävät NAT-palomuureja suojellakseen käyttäjiään internetistä tulevalta tietoliikenteeltä.

VPN:än NAT-palomuuri voi yksittäisen käyttäjän lisäksi hidastaa kokonaista P2P-verkkoa, jolloin kaikki verkon käyttäjät kärsivät. Ratkaisu ongelmaan on portin edelleenlähetys, jonka avulla käyttäjä voi avata portin NAT-palomuurissa sallitakseen P2P-liikenteen kulkemisen sen läpi.

Tämän pitäisi nopeuttaa henkilökohtaisia latausnopeuksia ja muuttaa koko P2P-verkkoa tehokkaammaksi. Torrent-ohjelman tulee tietää, mikä portti on auki, jotta edelleenlähetyksestä saisi irti parhaan hyödyn. Silloin se voi kuunnella mahdollisesti tulevia yhteyksiä.

Joissakin ohjelmissa edelleenlähetys tulee konfiguroida manuaalisesti. Jotkut ohjelmat kuitenkin tukevat erityisia teknologioita, kuten NAT Port Mapping-protokollaa tai UPnP:tä. Näiden teknologioiden avulla prosessia voi helpottaa mukavasti.

Yhteenveto

Sveitsissä tekijänoikeuden omaavan materiaalin lataaminen henkilökohtaiseen käyttöön on laillista. Harvassa maassa länsimaiden ulkopuolella ketään edes kiinnostaa, mitä ihmiset latailevat. Tilanne on täysin toinen, jos asuu maassa, jossa tekijänoikeuksilla on oikeasti merkitystä. Näissä maissa P2P-lataaminen ilman VPN-yhteyden tuomaa suojaa on sulaa hulluutta.

Erinomainen toimivuus striimauspalvelujen kanssa Hanki VPN tästä!