VPN ja torrent-tiedostojen lataaminen

Torrentit, P2P (peer-to-peer) ja tiedostonjako tarkoittavat kaikki käytännössä samaa asiaa: sisällön hankkimista BitTorrent-protokollan kautta. Ja jos haluaa hankkia sisältöä turvallisesti, on VPN-palvelun käyttö oikeastaan välttämätöntä.

BitTorrent on erittäin tehokas keino ladata tiedostoja. Se ei vaadi keskitettyjä palvelimia, mikä tekee siitä erityisen suositun tekijänoikeusrikkomuksista huolestuneiden lataajien joukossa. Tekijänoikeuksien omistajat sen sijaan ovat erittäin närkästyneitä BitTorrentin suhteen.

Kuten yllä mainitut termit (P2P ja tiedostojen jakaminen) kertovatkin, torrentin lataaminen tarkoittaa samalla sen jakamista muille sen lataajille.

Tässä toiminnossa on yksi huono puoli: kaikki lataajat voivat nähdä toisten lataajien IP-osoitteet.
Ei olekaan mikään yllätys, että tekijänoikeuksien omistajat seuraavat säännöllisesti omistamansa sisällön kulkemista Torrent-verkossa. Näin he voivat saalistaa lataajien IP-osoitteita. VPN kuitenkin suojaa tämän kaltaiselta saalistamiselta, jos palveluntarjoajasi sallii P2P-latauksen. Kaikki palveluntarjoajat eivät nimittäin niin tee.

Seuraavassa lista parhaista VPN-palveluista torrent-tiedostojen lataamiseen.

ExpressVPN

Plussat ja miinukset

30 päivän takuu
Ei käyttölokeja
Palvelimia 78 maassa
Sallii 3 laitteen samanaikaisen yhdistämisen
Loistava asiakaspalvelu
Yhteyslokit
Hieman hintava

Ei ole epäilystäkään, etteikö ExpressVPN olisi selvästi paras VPN-palvelu tiedostojen lataajille. Sen kotipaikka on Brittiläisillä Neitsytsaarilla, mikä poistaa sen ylläpitämien yhteyslokien tuoman riskin. ExpressVPN on palveluna muutenkin erinomainen, varsinkin asiakaspalvelu erottuu markkinoilla edukseen; 30 päivän takuu ja 24/7-asiakastuki tuovat asiakkaalle turvallisuuden tunnetta.

ExpressVPN:llä on tehokkaat ja helppokäyttöiset sovellukset Windowsille, OSX:lle, iOS:lle ja Androidille. Se ylläpitää myös ”stealth”-servereitä Hong Kongissa, joiden avulla käyttäjät voivat välttää urkintaa kaikkialla tehokkaasti.

Lisäominaisuudet: “Stealth”-serverit Hong Kongissa ja ilmainen SmartDNS.

Hanki ExpressVPN »

30 päivän rahat takaisin-takuu


IPVanish

Plussat ja miinukset

Ei asiakaslokeja
Jaetut IP-osoitteet
Palvelimia 61 maassa
Sallii P2P-latauksen
Ottaa vastaan Bitcoin-maksut
Kotipaikka yhdysvalloissa
Heikko asiakastuki

Tiedostonjakotarkoituksessa IPVanish on palvelujen parhaimmistoa. Vaikka NSA harrastaakin massavalvontaa, ei Yhdysvalloissa ole pakollista säilyttää asiakasdataa. IPVanish käyttää lakia hyväkseen ja tarjoaa nopeaa ja tehokasta palvelua, joka ei ylläpidä ollenkaan asiakaslokeja. IPVanish sallii myös P2P-latauksen ja ylläpitää palvelimia yli 60 maassa. Anonymiteettia hakevat myös varmasti arvostavat sitä, että IPVanish vastaanottaa maksuja myös Bitcoineilla.

Lisäominaisuudet: 2 laitteen samanaikainen yhdistäminen, Android-sovellus

Hanki IPVanish »


Buffered

Plussat ja miinukset

Ei käyttölokeja
Kotipaikka Unkarissa
6 laitteen samanaikainen yhdistäminen
Palvelimia 35 maassa
Sallii P2P-latauksen
Hintava
Joitakin yhteyslokeja

Torrenttien lataamiseen Buffered on erinomainen vaihtoehto sijaintinsa ja asiakaslokipolitiikkansa puolesta. Buffered mahdollistaa myös anteliaasti 6 laitteen samanaikaisen yhdistämisen ja tarjoaa ohjelmaansa monille käyttöjärjestelmille. Asiakas voi siis käytännössä ladata VPN:än avulla torrent-tiedostoja oikeastaan ihan millä laitteella haluaa. Palvelimia löytyy 35 maasta, minkä lisäksi Buffered sisältää mukavan portinhakuominaisuuden, jonka avulla julkisia WiFi-verkkoja voi käyttää ilman salasanaa.

Lisäominaisuudet: Toimii useilla käyttöjärjestelmillä, ottaa Bitcoin-maksut vastaan

Hanki Buffered »


VPNArea

Plussat ja miinukset

Ei asiakaslokeja
Kotipaikka Bulgaria
5 laitteen samanaikainen yhdistäminen
Erinomainen Windows-versio
Sallii P2P-latauksen
Käyttää VPS-instansseja

VPNArea on ehdottomasti yksi parhaista palveluista P2P-tarkoituksiin. Sen kotipaikka on Bulgariassa, se ei pidä ollenkaan asiakaslokeja ja sen salaus on priimaa. Bulgaria ei kuulu maihin, joissa harrastetaan laajaa kansalaisten vakoilua esimerkiksi NSA:n toimesta, joten tekijänoikeuksien omistajat ovat myöskin ahtaalla. VPNArean tietokoneohjelma on kustomoitu versio Viscocitysta ja se sisältää mm. DNS-vuotosuojan, IPv6-suojan ja kill switchin. Auto-IP-ominaisuus vaihtaa käyttäjän IP-osoitetta joka viides minuutti, mikä on erittäin mielenkiintoinen ominaisuus.

Lisäominaisuudet: Mainio asiakaspalvelu, viikon takuu, palvelimia 51 maassa, WebRTC-vuotosuoja ja DNS-vuotosuoja.

Hanki VPNArea »


AirVPN

Plussat ja miinukset

Ei asiakaslokeja
Toimii Tor-selaimen kautta
Avoin palvelu
Kauko-ohjattava portinluovutus
Sallii P2P-latauksen
Erittäin tekninen
Asiakastuki voisi olla parempi
Palvelimia rajoitetusti

AirVPN:lle asiakkaan yksityisyys on kaikki kaikessa. Teknisessä mielessä ja tietotaidossa AirVPN onkin markkinoiden kärjessä. Monille käyttäjille sen liiallinen teknisyys ja töykeähkö asiakastuki ovat kuitenkin liikaa. Se on sääli, sillä AirVPN:än avoimen lähdekoodin tietokoneversio sisältää kill switchin ja DNS-vuotosuojan. Myös WebRTC-vuodoille on oma suojamekanisminsa.

Lisäksi AirVPN ei ylläpidä ollenkaan asiakaslokeja ja sen vahva salaus sisältää Perfect Forward Secrecyn. Palvelua voi käyttää Tor-selaimen kautta, mikä turvaa käyttäjän anonymiteetin (tämä ei toimi kuitenkaan P2P-latauksessa). Palvelu kiertää urkintaa kanavoimalla CPN-yhteydet SSL- ja SSH-tunneleiden kautta. Kaikki edellä mainitut ominaisuudet nostavatkin AirVPN:än markkinoillaan aivan kärkikastiin.

Lisäominaisuudet: Reaaliaikaiset käyttäjä- ja palvelinstatistiikat, hyväksyy Bitcoinit, VPN-yhteydet SSL- ja SSH-tunneleiden kautta, luotettavuus, avoimen lähdekoodin ohjelma höystettynä kill switchillä ja DNS-vuotosuojalla, 3 päivän ilmainen kokeilujakso ja 3 laitteen samanaikainen yhdistäminen.

Hanki AirVPN »


Huomioitavaa Torrenttien lataamisesta VPN:än kanssa

VPN luo salatun yhteyden tietokoneen ja palveluntarjoajan ylläpitämän VPN-palvelimen kanssa. Tämä palvelin toimii siis proxyna internetin ja käyttäjän välillä.

Avainasioita ovat:

  • Internet-palveluntarjoajasi(ISP) ei voi nähdä käyttäjän verkkoliikennettä, sillä kaikki VPN-palvelimen ja käyttäjän tietokoneen välillä kulkeva liikenne on salattua. Niinpä ISP ei voi havaita torrenttien lataamista.
  • Kaikki urkkimista yrittävät, kuten tekijänoikeuksien omistajat, näkevät vain VPN-serverin IP-osoitteen, eivät käyttäjän IP-osoitetta. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että käyttäjien sijasta tekijänoikeuksien omistajat hiillostavat VPN-palveluntarjoajia.
  • Yhdistämällä sellaisissa maissa sijaitseviin palvelimiin, joissa verkkosivuja ei tarkkailla tekijänoikeustarkoituksissa, voi käyttäjä päästä käsiksi normaalisti blokattuihin torrent-sivuihin.

Hyvän VPN-palvelun valitseminen Torrent-lataamiseen

Teknologian kannalta mikä tahansa palveluntarjoaja voisi tarjota hyvää suojaa tekijänoikeuksien omistajilta. Tätä monet palveluntarjoajat eivät kuitenkaan tee.

Syitä voi olla kaksi. Palveluntarjoajan moraali on ensimmäinen. Toinen, yleisempi syy on palveluntarjoajan kotipaikka ja sen laki, joka voi olla liian ankara tekijänoikeuksia rikkoville. Samasta syystä monet palveluntarjoajat sallivat lataamisen joillakin servereillä, mutta eivät kaikilla.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on se, ettei ilmaisia VPN-palveluja lataamistarkoitukseen käytännössä ole olemassa. Olisi aivan liian sotkuista taistella tekijänoikeuksia omistajia vastaan, jos asiakkaat eivät edes maksa palvelusta.

Maksulliset palvelut ovat kuitenkin pääasiassa erittäin luotettavia vaihtoehtoja P2P-lataajille. Palveluntarjoajan maine on myös usein kiinni siinä, pystyykö se toteuttamaan lupauksensa sallitusta torrenttien latauksesta.

Kannattaa siis aina tarkastaa ensin, salliiko palveluntarjoaja P2P-lataamisen. Jos näin ei ole, voi palveluntarjoaja luovuttaa asiakkaansa tietoja ISP:lle, joka voi sittemmin lähetellä ikäviä kirjeitä asiakkaalle. Palveluntarjoaja voi myös mahdollisesti luovuttaa tietoja suoraan tekijänoikeuksien omistajien lakimiehille.

Torrent-lataamisen vaarat ja ongelmat

Jotkut maat, kuten Iso-Britannia ja Intia ovat koventamassa tekijänoikeusrikkomuksista seuraavia rangaistuksia. Suurimmassa osassa maista piratismi on kuitenkin enemmänkin siviilioikeudellinen, kuin rikosoikeudellinen asia. Vaikka piratismia harrastava ei joutuisikaan vankilaan, ei hän välttämättä pääse pälkähästä rangaistuksetta.

Yleisin rangaistus on ISP:n lähettämät varoitukset. Jos varoitukset jättää huomiotta, voi ISP keskeyttää tai lopettaa täysin käyttäjän palvelun. Tekijänoikeuksien omistajat voivat myös teoriassa haastaa lataajia henkilövahingoista oikeuteen, mikä voi johtaa tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin.

Todellisuudessa tuomioita annetaan todella harvoin. Tästä syystä tekijänoikeuksien omistajat värväävät “tekijänoikeustrolleja” rahastaakseen piratismia harrastavia. Rahastus tapahtuu ”spekulatiivisella laskutuksella”, mikä tarkoittaa uhkaamista oikeustoimilla, ellei lataaja maksa tiettyä rahasummaa.
Spekulatiivisen laskutuksen tilanteessa kannattaa konsultoida esimerkiksi Britannian hallituksen virallista opasta verkosta. Tiedot liittyvät pääosin Isoon-Britanniaan, mutta ne ovat käyttökelpoisia myös Suomessa.

Näitäkään ongelmia ei kuitenkaan tarvitse kohdata, jos lataamisessa käyttää VPN-yhteyttä.

Kuinka tarkistaa VPN:än luotettavuus lataamisessa

Kun VPN:ään on yhdistänyt, niin vieraile IPLeak.com-sivulla. Jos sivulla ei näy käyttäjän oikeaa IP-osoitetta tai ISP:n IP-osoitetta, käyttäjä on turvassa.

Muuta ei varsinaisesti tarvitse tehdä. Toisaalta, jos käyttäjä on vainoharhainen yksityisyydestään, voi hän testata myös käyttämänsä BitTorrent-version luotettavuuden.

Tämä tapahtuu selaamalla IPLeak.com-sivulla alas kohtaan “Torrent Address detection” ja liittämällä magneettilinkin omaan torrent-ohjelmaan.

Tällöin IPLeak laittaa liikkeelle uniikin testausta varten luodun torrent-tiedoston ja seuraa kaikkien sitä jakavien IP-osoitteita. Muutaman minuutin päästä tulokset näkyvät sivulla.

Kaikki on hyvin, kunhan käyttäjän oma tai käyttäjän ISP:n IP-osoite ei näy tuloksissa.
Lataamisessa kannattaa aina käyttää kill switchiä. Muuten mahdolliset VPN-yhteyden katkokset voivat paljastaa lataajan IP-osoitteen koko maailmalle. Riski on suurin silloin, jos latauksen jättää yksinään taustalle tuntien ajaksi.

Portin edelleenlähetys

Jotkut P2P-latauksen sallivat VPN:ät tukevat myös portin edelleenlähetystä (port forwarding). Ominaisuus on, ainakin teoriassa, kätevä tiedostojen jakajille, sillä sen avulla voi ohittaa mm. NAT-palomuureihin liittyvät ongelmat. Useimmat VPN-palveluntarjoajat käyttävät NAT-palomuureja suojellakseen käyttäjiään internetistä tulevalta tietoliikenteeltä.

VPN:än NAT-palomuuri voi yksittäisen käyttäjän lisäksi hidastaa kokonaista P2P-verkkoa, jolloin kaikki verkon käyttäjät kärsivät. Ratkaisu ongelmaan on portin edelleenlähetys, jonka avulla käyttäjä voi avata portin NAT-palomuurissa sallitakseen P2P-liikenteen kulkemisen sen läpi.

Tämän pitäisi nopeuttaa henkilökohtaisia latausnopeuksia ja muuttaa koko P2P-verkkoa tehokkaammaksi. Torrent-ohjelman tulee tietää, mikä portti on auki, jotta edelleenlähetyksestä saisi irti parhaan hyödyn. Silloin se voi kuunnella mahdollisesti tulevia yhteyksiä.

Joissakin ohjelmissa edelleenlähetys tulee konfiguroida manuaalisesti. Jotkut ohjelmat kuitenkin tukevat erityisia teknologioita, kuten NAT Port Mapping-protokollaa tai UPnP:tä. Näiden teknologioiden avulla prosessia voi helpottaa mukavasti.

Yhteenveto

Sveitsissä tekijänoikeuden omaavan materiaalin lataaminen henkilökohtaiseen käyttöön on laillista. Harvassa maassa länsimaiden ulkopuolella ketään edes kiinnostaa, mitä ihmiset latailevat. Tilanne on täysin toinen, jos asuu maassa, jossa tekijänoikeuksilla on oikeasti merkitystä. Näissä maissa P2P-lataaminen ilman VPN-yhteyden tuomaa suojaa on sulaa hulluutta.